Er bestaan veel soorten rozen die op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. In de tuin vind je meestal struikrozen, maar ook kun je soms stamrozen, ramblerrozen, treurrozen, bodembedekkers, wilde rozen en klimrozen in tuinen vinden.

Wanneer rozen snoeien?
Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. Je kunt rozen alleen snoeien als het overdag niet (meer) vriest.

Hoe rozen snoeien?
Zorg ervoor dat als je rozen snoeien gaat je erop gekleed bent. Draag bijvoorbeeld een glad zeiljack, zodat de doorns niet aan je kleding blijven haken. Ook zijn goede handschoenen belangrijk. Snoei een roos altijd met een scherpe snoeischaar. Daardoor worden de snijwonden van de roos mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.